Der findes flere forskellige typer af implantater. Der er forskel på størrelsen, på det materiale implantaterne er lavet af, der er forskel på formen og der er forskel på implantaternes overflade.

Implantater til brystoperation skal være CE-mærkede for at kunne bruges inden for EU.

Implantaternes størrelse måles ikke i skålstørrelse ligesom BH’er, men derimod i milli-liter, som forkortes ml. Du vælger som udgangspunkt selv, hvor store dine bryster skal blive, men din højde og vægt, samt formen på din brystkasse, sætter nogle begrænsninger i forhold til størrelsen, hvis resultatet skal blive flot. Din plastikkirurg vil hjælpe dig til at finde den rigtige størrelse under konsultationen.

Silikone eller saltvand

I dag laves brystforstørrende operation med enten saltvands- eller silikoneimplantater.

Tidligere brugte man også brystimplantater med sojaolie, men de blev forbudt i 1999, på grund af mistanke om, at de var skadelige.

I Danmark er silikoneimplantater mest almindelige. Et silikoneimplantat har en silikoneskal, som indeholder en mere eller mindre fast gele af silikone.

De nyere silikoneimplantater indeholder en silikonegele, der er så fast, at den ikke kan sive ud af protesen, selv om skallen skulle revne. Til gengæld føles de lidt fastere og kræver et større snit for at kunne indopereres.

Saltvandsimplantater er ikke så populære som silikoneimplantater, da de ikke føles så naturlige at røre ved. Saltvandsimplantater føles mere faste og hårde ved berøring. De har også større tendens til at folde/rynke. Til gengæld føles de mere naturligt varme end silikoneimplantater.

En anden fordel ved saltvandsimplantater er, at de i modsætning til silikoneimplantater ikke skygger så meget, når man skal have foretaget mammografi (screening for brystkræft). De er også nemmere at udskifte end silikoneimplantater.

Ud over rene saltvands- eller silikoneimplantater findes der også en type, der indeholder både saltvand og silikone. Implantatet består af en silikonepose, der ligger i en saltvandspose. Uden om disse er en hinde i 3 lag, endnu et lag af saltvand, og helt yderst endnu en beskyttende 3-lags hinde.

Runde eller anatomiske (dråbeformede) implantater

Runde brystimplantater

Runde implantater

Dråbeformede / anatomiske brystimplantater

Dråbeformede / anatomiske implantater

Runde implantater er, som navnet antyder, helt runde, lidt ligesom en omvendt skål eller dyb tallerken. De anatomiske er dråbeformede, det vil sige, at de er fladere øverst og bliver bredere længere nede – ligesom naturlige bryster.

Man taler ofte om high, medium og low profile. Det refererer til implantatets profil set fra siden. Jo højere profil, jo rundere og mere strittende bryster.

Som regel anbefales de anatomiske implantater til patienter, der ikke har så meget brystvæv i forvejen, altså typisk meget slanke kvinder. Med et rundt implantat på en meget slank patient er der nemlig tendens til, at implantatets profil i toppen vil være tydelig at se, og enhver vil derfor kunne se, at brysterne ikke er ægte. Hos patienter med meget brystvæv i forvejen kan runde implantater give mere strittende bryster.

Noprede eller glatte implantater

Brystimplantater fås med to typer overflader. Der findes glatte, og så findes der noprede implantater.

De noprede implantater skal gøre det nemmere for det omkringliggende væv – altså brystvævet – at “gro fast” til implantatet, end hvis implantatet er helt glat.

Hvilken type implantat er bedst for mig?

Det er ikke meningen, at du som patient selv skal tage stilling til, hvilken type implantat, der er den bedste for dig.

Brug denne artikel til at danne dig et overblik over, hvad der findes, hvad de forskellige udtryk betyder, og hvilke generelle fordele og ulemper, der er ved de forskellige løsninger.

Under den indledende konsultation med en plastikkirurg vil du blive undersøgt og ud fra dette vejledt om, hvad der vil være det bedste valg for en person med netop din kropsbygning og dine ønsker.

Kilde & illustrationer: Sundhedsstyrelsen.

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.