Brystimplantater og amning

Du ønsker dig måske større og fastere bryster og ser en brystforstørrelse som en tillokkende mulighed. Men hvis du overvejer at få børn, spekulerer du måske på, om der er risici forbundet med brystforstørrelse i forhold til amning af dit spædbarn.

Du ønsker dig måske større og fastere bryster og ser en brystforstørrelse som en tillokkende mulighed. Men hvis du overvejer at få børn, spekulerer du måske på, om der er risici forbundet med brystforstørrelse i forhold til amning af dit spædbarn.

Nedenfor er beskrevet nogle ting, du bør vide om brystforstørrelse og amning. De omhandler primært brystforstørrelse med implantater og ikke brystforstørrelse med eget fedtvæv (fedttransplantation). Uden at gå i detaljer med fedttransplantation skal du blot vide at fedttransplantation ikke giver de samme problemer som brystimplantater, men at metoden endnu er så ny, så der ikke foreligger særlig meget videnskab på området.

Hvorfor kan silikonebryster give problemer med amningen?

silikonebryster-amningEn brystforstørrelse kan nedsætte din evne til at amme på forskellige måder. Ved alle brystoperationer, kan nerverne til brystet blive beskadiget. Nerverne er afgørende for ammefunktionen, fordi de under selve amningen udløser frigivelse af kemiske stoffer i kroppen som prolaktin og oxytocin, der begge er nødvendige for en tilstrækkelig mælkeproduktion.

Der er vigtige forskelle mellem de forskellige typer snit, der anvendes ved en brystforstørrelse. Snit lagt under brystet, i armhulen og nær navlen (sidstnævnte anvendes meget sjældent i Skandinavien) giver den mindste risiko for amningsproblemer. Hvorimod snit, der lægges i kanten af det mørke område omkring brystvorten (Areola) medfører en større risiko for amningsproblemer. Det skyldes, at der ved dette snit skæres flere af de nerver over, som er involveret i amningen.

Selv hvis nerverne heler godt, kan de dog give andre problemer; brystvorten kan nemlig også blive for følsom. Det kan i værste fald føre til, at det er for smertefuldt for dig at amme, til at du kan gennemføre den på normal vis. Endelig kan mælkegangene blive beskadiget af et snit omkring brystvorten, hvilket kan give smertefuld og evt. betændt ophobning af mælk i lukkede mælkegange, som forhindrer dig i at amme.

Har silikonen en negativ indvirkning på modermælken?

Modermælkens indhold af silikone er ret velundersøgt og viser ingen betydende forskelle mellem kvinder med og uden implantater. Selv hvis silikoneimplantaterne skulle lække er barnet ikke i fare. Der er altid et vist indhold af silikone i et moderne menneskes blod og modermælk, da silikone findes i et utal af forbrugsvarer lige fra deodorant til fødemidler. Og den del, der kommer fra et silikoneimplantat er en forsvindende lille del af den samlede mængde silikone man udsættes for i et moderne samfund.

Det er dog ikke altid der er mælk nok til at gennemføre amningen, hvis man har brystimplantater. Så kan det være nødvendigt med modermælks-erstatning. Og så står man med den overvejelse, at der i nogle modermælkserstatninger er væsentligt mere silikone end der er modermælk. Og så er der den mulige mangel på modermælk: Den bedst dokumenterede komplikation til brystforstørrelse i forhold til amning er netop utilstrækkelig mælkeproduktion.

Ét studie udført ved University of Colorado School of Medicine viste, at kvinder, der havde fået foretaget en brystforstørrende operation, havde tre gange så stor risiko for utilstrækkelig mælkeproduktion, sammenlignet med ikke-opererede kvinder. Det blev undersøgt ved at måle spædbørnenes vægt de første uger efter fødslen. Her fandt man at brystforstørrede kvinders børn ikke tog de normale 30 g på om dagen. En anden opdagelse var, at kvinder med ar omkring brystvorten, havde flest problemer. De havde fem gange så høj sandsynlighed for utilstrækkelig mælkeproduktion sammenlignet med ikke-opererede.

At have brystimplantater kan hos enkelte kvinder forhindre amning, selvom kvinderne i virkeligheden burde kunne amme normalt. Det kan skyldes frygt for, at amning giver komplikationer – eller blot frygt for at gøre noget forkert.

Alt i alt, kan op til 99 % af de kvinder, der får foretaget brystforstørrende operationer, dog senere gennemføre en amning.

Kan amning skade implantaterne?

Amningen som sådan skader ikke implantaterne. Men komplikationer til amning som brystbetændelse (mastitis) kan sætte sig omkring et implantat, så det i værste fald må fjernes i en periode (sjældent). Betændelse kan også kickstarte en hurtig udvikling af kapseldannelse eller give væskeansamling. Og begge dele kan kræve en ny operation.

Kan amning skade brysterne?

Amning giver som oftest øget slaphed af brystet efterfølgende, da huden ikke altid kan trække sig tilstrækkeligt sammen igen bagefter. Hvis du har implantater bliver dette ofte meget mere udtalt end ellers, fordi huden kan blive overstrakt. Når dette sker, kan huden i princippet ikke trække sig sammen igen og bliver også meget hurtigere løs med alderen. Det kan føre til et behov for flere brystløft i løbet af dit liv. Og for hvert brystløft mister du mere og mere af følesansen i brystvorten. Hvis implantaterne ligger uden på musklen, bliver løsheden som hovedregel mere udtalt. Hvis implantaterne ligger under musklen holdes de bedre på plads, så vægten af implantatet ikke i samme grad tynger brystet nedad.

Det kan være en stor fordel som yngre kvinde, at vælge en implantat-størrelse, der er lidt mindre end den, man måske i virkeligheden ønsker sig. For så er der plads til, at man ved næste operation kan udfylde brystet (der ofte er blevet slappere med alder/amning) med et større implantat. Og derved måske undgå et brystløft, som meget vel kan være nødvendigt, hvis man går ”all in” ved første operation og vælger et stort implantat.

Tro i øvrigt ikke på reklamestunts som ”livstidsgaranti” og lignende: Ingen brystforstørrelser holder resten af livet. Implantatet kan måske holde i mange år – og producenten vil måske erstatte det hvis det går i stykker. Men uanset om det være sig på grund af kapseldannelse, ruptur eller fordi dit eget bryst ændrer sig meget med tiden, skal du indstille dig på, at du på et tidspunkt skal opereres igen.

Brystforstørrelse før eller graviditet – hvornår du bør vente?

De fleste plastikkirurger anbefaler generelt, at man udskyder en brystforstørrelse, hvis man overvejer at få barn inden for de næste 1-2 år. Generelt er der mange argumenter for at vente med en brystforstørrelse til man har fået de børn, man vil have. Men imod dette taler naturligvis det, at mange kvinder synes disse venteår er ”dyre”. Forstået på den måde, at det er nogle år, hvor man gerne vil føle sig så attraktiv som muligt. I sidste ende er det kun dig, der kan afgøre hvad du vægter højest.

Hvis du er urolig for, om brystimplantater giver dig problemer med amningen, bør du overveje at vente til efter du er færdig med at amme dine børn. Hvis du gerne vil have brystimplantater uden på musklen eller ønsker dem lagt ind via et snit omkring areola, eller hvis du har brug for et brystløft i samme forbindelse, er det særlig vigtigt at overveje det grundigt og tale med din plastikkirurg om det.

Denne artikel er skrevet af , Speciallæge i plastikkirurgi . Senest opdateret 1. december 2014

Pavia Lumholt

Pavia Lumholt er uddannet på Rigshospitalet i den mest avancerede del af plastikkirurgien, men har de sidste år hurtigt skabt sig et navn inden for den kosmetiske kirurgi med stor ekspertise inden for bl.a. brystkirurgi, fedttransplantation og plastikkirurgi efter stort vægttab. Han er derudover en af de få i branchen, der er systematisk oplært i ansigtsløft, endda af Danmarks mest erfarne kosmetiske ansigtskirurg. Ud over at være en begavet håndværker, er Pavia branchens mest innovative kirurg med flere opfindelser i bagagen. Pavia er idag tilknyttet Aleris-Hamlet Hospitaler.

Før- og efterbilleder

Artikler

 • Hidtil har eneste mulighed for at få foretaget en brystforstørrende operation været at indsætte brystimplantater. I dag findes også en anden mulighed, nemlig brystforstørrelse med eget fedt også kaldet fedttransplantation.

 • Brystet er for de fleste kvinder et vigtigt symbol på feminitet og seksualitet, og derfor vælger flere og flere at få foretaget en brystoperation enten i form af en brystforstørrende operation, brystløft, brystreduktion eller brystrekonstruktion.

 • Brystimplantater er implantater fremstillet af saltvand eller silikone. Under en brystforstørrende operation indsætter man brystimplantater i brysterne for at gøre dem større og for at give dem en flottere form. Operationen, hvor man indsætter brystimplantater, hedder brystforstørrende operation. Læs mere om operationen her:

 • Hver kvinde er unik, og der er derfor udviklet mange forskellige former for brystimplantater, så du har mulighed for at opnå netop det resultat, som passer til dig og din krop.

 • Før du kaster dig ud i plastikkirurgi eller andre former for kosmetiske behandlinger på et privathospital eller en privat klinik, er det en god ide at kende lidt til de regler, der gælder på området. Der er for nylig indført skærpede krav til, hvem der må udføre de forskellige behandlinger.

 • Hidtil har eneste mulighed for at få foretaget en brystforstørrende operation været at indsætte brystimplantater. I dag findes også en anden mulighed, nemlig brystforstørrelse med eget fedt også kaldet fedttransplantation.

 • Brystet er for de fleste kvinder et vigtigt symbol på feminitet og seksualitet, og derfor vælger flere og flere at få foretaget en brystoperation enten i form af en brystforstørrende operation, brystløft, brystreduktion eller brystrekonstruktion.

 • Brystimplantater er implantater fremstillet af saltvand eller silikone. Under en brystforstørrende operation indsætter man brystimplantater i brysterne for at gøre dem større og for at give dem en flottere form. Operationen, hvor man indsætter brystimplantater, hedder brystforstørrende operation. Læs mere om operationen her:

 • Hver kvinde er unik, og der er derfor udviklet mange forskellige former for brystimplantater, så du har mulighed for at opnå netop det resultat, som passer til dig og din krop.

 • Før du kaster dig ud i plastikkirurgi eller andre former for kosmetiske behandlinger på et privathospital eller en privat klinik, er det en god ide at kende lidt til de regler, der gælder på området. Der er for nylig indført skærpede krav til, hvem der må udføre de forskellige behandlinger.

Mest læste svar i Spørg lægen om Brystforstørrende operation

check_circle1
remove_red_eye1k
Avatar of Dildil by Dildil
check_circle1
remove_red_eye650
Avatar of den unge mor by den unge mor
check_circle1
remove_red_eye480
Avatar of ciliani by ciliani
check_circle1
remove_red_eye444
Avatar of LisaL by LisaL
check_circle1
remove_red_eye353
Avatar of Isabella by Isabella
check_circle1
remove_red_eye237
by Anonym
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.