Arkorrektion

Ar er uberegnelige, og det er uanset om de er fremkommet som følge af en skade, ved plastikkirurgi eller ved anden operation. Hvordan arret udvikler sig, afhænger bl.a. af, hvordan patientens egen krop er i stand til at hele, men også af lægens kvalifikationer. Mange andre ting spiller dog o ...

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Generelt om behandlingen

Ar er uberegnelige, og det er uanset om de er fremkommet som følge af en skade, ved plastikkirurgi eller ved anden operation.

Hvordan arret udvikler sig, afhænger bl.a. af, hvordan patientens egen krop er i stand til at hele, men også af lægens kvalifikationer. Mange andre ting spiller dog også ind, heriblandt sårets størrelse og dybde, blodtilførelsen til området, tykkelsen og farven på huden – samt i hvilken retning, arret går.

Det er meget forskelligt fra person til person, hvorvidt et ar er generende eller ej. Hvis det går en meget på, kan der heldigvis gøres noget herved.

Vær dog opmærksom på, at et ar aldrig helt kan fjernes, men en plastikkirurg vil ofte kunne forbedre et ars udseende ved at gøre det mindre synligt. Dette kan bl.a. gøres ved injektion, ved anvendelse af særlig steroide medikamenter eller gennem en kirurgisk procedure også kaldet for arkorrektion.

I starten vil et ar næsten altid være stort og grimt at se på. Men fakta er også, at et ar med tiden vil blive mindre synligt. Derfor vil mange plastikkirurger også foreslå patienten at vente 1 år eller mere – efter en skade eller efter kirurgi – med at få foretaget en arkorrektion.

Hvis man derfor er generet af et ar, er det i første omgang en god idé at gå til konsultation hos en kirurg, som så vil undersøge og diskutere med patienten, hvad der kan gøres.

Proceduren

Der findes flere forskellige typer ar, der hver især behandles på en bestemt måde. Her kan du se de mest almindelige typer ar, og hvordan man normalt behandler dem:

Keloid:
Keloid er en tyk, rynket og kløende masse af arvæv, som gror så arret bliver ophøjet. Det er ofte rødt eller mørkere end patientens omgivende hudfarve. Keloid kan optræde i alle typer af ar på kroppen, men ses dog oftest på brystet, øreflippen eller på skulderen. Denne tilstand forekommer oftere hos mørke mennesker end hos hvide. Tendensen til at udvikle keloid formindskes med alderen. Keloid kan for det meste behandles med en injektion direkte ind i arvævet for at reducere rødme, kløen og de brændende fornemmelser. I nogle tilfælde vil arret også trække sig sammen. Hvis en steroid indsprøjtning er utilstrækkelig kan kirurgen skære eller fryse arvævet væk og derefter lukke såret med sting. Uanset hvordan man behandler dette, så har keloid desværre en hårdnakket tendens til at komme tilbage igen.

Hypertrofisk ardannelse:
Hypertrofisk ardannelse forveksles ofte med keloid, da begge ar har en tilbøjelighed til at blive røde, tykke og ophøjede. Hypertrofiske ar bliver dog inden for det originale sårs grænser. Ofte forbedres et hypertrofisk ar af sig selv med tiden eller også ved hjælp af en injektionsbehandling. Der kan dog i nogle tilfælde gå et år eller mere før man kan se dette. Hvis dette alligevel ikke synes at være effektivt, kan hypertrofisk ardannelse afhjælpes ved kirurgi – altså en arkorrektion. Plastikkirurgen vil fjerne overskydende arvæv, og måske også repositionere snittet til et mindre synligt område.

Kontraktur:
En forbrænding eller skade som resulterer i tab af et stort område hud kan måske føre til et ar, som trækker kanterne af huden sammen. Dette er en proces som i fagsprog kaldes for en kontraktion – altså en sammentrækning. En sådan kontraktion kan måske påvirke de nærliggende muskler og sener, som kan medføre begrænset normal mobilitet. Korrektion af en kontraktur involverer, at en kirurg skærer arret ud og fjerner dette for at erstatte det ved hudtransplantation eller med en hudlap, hvilket vi ikke vil komme nærmere ind på. Z-plastik er en anden metode, som i nogle tilfælde også kan være hensigtsmæssig at bruge. Denne teknik er beskrevet længere nede på siden.

Ansigtsar:
På grund af lokalisation er et ansigtsar ofte at betragte som et kosmetisk problem, og det er uanset om det også er hypertrofisk. Der er mange måder, hvorpå man kan gøre et sådan mindre synligt. Tit kan plastikkirurgen nøjes med en simpel udskæring af arret, hvorefter der sys sammen med små fine sting. Dette vil resultere i et tyndere og mindre synligt ar. Hvis et ar derimod ligger på tværs af patientens naturlige ansigtslinier og furer, er en kirurg i stand til at flytte det, så arret fremover vil ligge parallelt med ansigtslinierne (se Z-plastik). På den måde vil det være mindre iøjnefaldende. Dermabrasio, peeling eller laser kan også være en mulighed. Dette kan der læses mere om inde under hudfornyelse.

Z-plastik:
Z-plastik er en kirurgsk teknik, som bruges til at repositionere et ar, så det i højere grad end før bliver i overensstemmelse med hudens naturlige linier og furer. På denne måde vil arret gøre sig mindre bemærket. Metoden kan også afhjælpe på den spænding i huden, der er ved en kontraktur. Ved Z-plastik fjerner man i første omgang det gamle ar, og nye snit laves på hver side, så de danner nogle små trekantede hudlapper. Disse rearrangeres herefter, så de netop efterfølgende ligner et Z. Til sidst sys der sammen med fine sting.

En plastikkirurg kan ved en konsultation vurdere, hvorvidt Z-plastik eller en anden form for arkorrektion egner sig til det aktuelle problem.

Bedøvelse

En keloid-behandling udføres oftest i lokal bedøvelse og er ambulant. En kirurgisk arkorrektion af hypertrofisk ardannelse kan enten foretages i lokal eller fuld bedøvelse afhængig af arrets lokalisation samt kirurgens anbefalinger. Z-plastik udføres normalt under lokal bedøvelse og er ambulant.

Bi-virkninger

Tal med din kirurg herom.

Risiko for komplikationer

Arkorrektion er under normale omstændigheder en sikker operation.

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Arbejdet kan efter en arkorrektion oftest genoptages efter ca. 1-2 dage.

Behandlingens varighed

Afhænger af teknik, karakter og omfang.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Ofte stillede spørgsmål om øvrige behandlinger

Kan medicin hjælpe på mine svedproblemer?

Måske kan medicin hjælpe på dit problem. Hvad enten du måtte døje med stor svedtendens i håndfladerne, under fødderne eller under armene, bør du i første omgang opsøge din egen læge. Han eller hun kan fortælle, hvorvidt medicin kan afhjælpe dit problem. Tabletter på recept er en af mulighederne i dag, men de har desværre ofte en del bivirkninger, så som udtalt mundtørhed, og i enkelte tilfælde kan de give synsbesvær. Lykkepiller er måske også en fornuftig mulighed. En behandling med aluminiumklorid i en alkoholopløsning eller Iontoforese, som er en slags elektrisk antiperspirant har også vist sig nyttigt. Som det fremgår af KosmetiskGuide.dk's trin for trin-guide kan en Botox-behandling i nogle tilfælde også afhjælpe problemer med stor svedtendens. I nogle tilfælde er et kirurgisk indgreb, hvor man fjerner hud og svedkirtler, eneste effektive metode. Resultatet ved en sådan operation er permanent. Tal med din egen læge herom.

Hvad er endermologi / endermologie?

FDA, som er den amerikanske kontrolmyndighed på området, har godkendt en behandlingform mod cellulitis (appelsinhud), kaldet endermologi. Endermologi er mekanisk massage-terapi, og kan afhjælpe cellulitis midlertidigt. Denne behandling er også kommet til Danmark, men konklusionen er fortsat, at der til dags dato ikke findes en permanent behandling mod cellulitis.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.