Peeling, AHA-peeling af ansigtet mod rynker og akne-ar

AHA-peeling (også kaldet frugtsyre-peeling) er den mildeste form for peeling. Behandlingen berører den øverste del af huden og har meget få bivirkninger. Resultatet er en glattere og friskere hud.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

AHA-peeling (også kaldet frugtsyre-peeling) er den mildeste form for peeling. Behandlingen berører den øverste del af huden og har meget få bivirkninger. Resultatet er en glattere og friskere hud.

Om peeling, AHA-peeling af ansigtet mod rynker og akne-ar

AHA-peeling er også kendt som peeling med frugtsyre. AHA står for "Alpha Hydroxy Acids", som betyder Alfahydroxysyre. I daglig tale er dette bedre kendt som frugtsyre, og syren findes i lav koncentration i mange forskellige frugter, mælk, sukkerrør og lignende.

AHA er den mildeste form for syre, der bruges til peeling. Ved en AHA-peeling ætser man normalt kun det øverste lag af overhuden væk, men bruges syren i høj koncentration eller i længere tid ad gangen, kan den trænge ned i den underliggende læderhud.

En AHA-peeling er hurtigt overstået, og da huden hurtigt gendannes efter behandlingen, kan den som regel gentages med ca. 1 uges mellemrum.

En AHA-peeling er ikke stærk nok til effektivt at behandle egentlige rynker, ar eller pigmentering, men den kan efter gentagne behandlinger give en glattere, strammere og derved yngre udseende hud.

AHA findes faktisk også i lave koncentrationer i mange hudplejeprodukter, der fås i håndkøb.

Generelt om peeling (ætsning af huden)

Huden

Tværsnit af huden. En overfladisk peeling med AHA eller TCA berører kun overhuden, mens dybere peling med TCA eller fenol også bearbejder læderhuden.

Peeling er en ætsning af huden ved hjælp af koncentreret syre.

Behandlingen har til formål at fjerne gammel og rynket, pigmenteret eller solskadet hud, og stimulere produktionen af nye og friske hudceller.

Peeling kan reducere de fine linier under øjnene og omkring munden, reducere rynker forårsaget af solskader, aldring og arvemæssige faktorer, og reducere leverpletter, fregner og pigmentforandringer. Peeling kan også forbedre udseendet af overfladiske ar samt behandle visse former for akne (bumser).

Der findes forskellige syrer til peeling. Nogle er mere kraftige end andre.

Jo mere potent og koncentreret en syre, der anvendes, jo større effekt vil behandlingen have. Til gengæld øges risikoen for komplikationer tilsvarende.

De forskellige syrer, der anvendes er:

 • AHA (Frugtsyre)
 • TCA (Trikloreddikesyre)
 • Fenol

AHA (Frugtsyre) er den mildeste syre, der bruges til peeling, og man finder da også lave koncentrationer af AHA i mange hudplejeprodukter.

AHA bruges normalt til overfladisk peeling, der kun berører overhuden. En sådan mild peeling kræver i modsætning til peeling med de stærkere TCA- og Fenol-syrer ikke, at behandleren er læge.

TCA bruges generelt ved overfladisk til middeldyb peeling og er den mest anvendte peeling-syre.

Fenol er den stærkeste af de tre syrer. Den anvendes til middeldybe og dybe rynker og pigmentforandringer.

Egnethed

Behandlingen egner sig bedst til personer med lys hud.

Personer over 18 år, som har uønskede hudtilstande som rynker, akne-ar, pigmentforandringer og lignende, kan have glæde af behandlingen.

Personer, der har tendens til dannelse af keloid (dannelse af for meget arvæv) eller anden uregelmæssig ardannelse, er ikke egnede til behandlingen.

Proceduren

Behandlingen tager 10 – 20 minutter.

Som regel vil man blive bedt om at bruge nogle særlige medikamenter på huden i perioden op til behandlingen. Disse medikamenter indeholder aktive stoffer, der forbereder huden til peelingen, og forbedrer dens evne til at danne nye hudceller.

Ofte for man også udskrevet antibiotika, som skal indtages op til behandlingen. Dette mindsker risikoen for infektion efter behandlingen.

Inden behandleren går i gang med peelingen, bliver huden renset grundigt.

Derefter lægges en eller flere kemiske syreopløsninger på små områder af huden. Dette skaber et kontrolleret sår, som giver huden mulighed for at danne ny og glattere hud på stedet.

Bedøvelse

Som regel anvendes der ikke bedøvelse ved peeling. Ved dyb peeling kan der dog gives smertestillende medicin.

Bi-virkninger

Alt efter hvor dyb peelingen er, føler patienten det som alt lige fra let varme til svien.

Risiko for komplikationer

Komplikationer er meget sjældne ved AHA-peeling, da kun overhuden påvirkes.

Der er risiko for midlertidig eller permanent farveforandring af huden på det behandlede område. Nogle har arvemæssigt større tendens til dette end andre. Risikoen for pigmentfejl kan også øges ved indtagelse af P-piller eller graviditet efter behandlingen.

Der er risiko for grimme ar, især hos personer med tendens til dannelse af keloid eller anden uregelmæssig ardannelse.

Der er risiko for infektion af enten bakterier, virus eller svampe. Infektion viser sig ved rødme, ømhed og hævelse af huden samt eventuel feber.

Der er risiko for herpesudbrud, hvis man allerede har haft forkølelsessår før. Dette kan forebygges med medicin inden behandlingen.

Heling og bedring

Efter peelingen vil huden reagere nogenlunde som ved solskoldning. Huden vil typisk blive rød og tør, og der kan være afskalning.

Arbejde kan genoptages med det samme efter behandlingen.

Den nydannede hud på det behandlede område vil være meget følsom over for sol, og man bør derfor undgå stærkt sollys og bruge en høj faktor solcreme i flere måneder efter behandlingen.

Behandlingens varighed

Ved gentagne behandlinger vil man opnå en glattere og friskere hud end man ellers ville have haft.

Resultatet er i princippet permanent, men huden vil som hos alle mennesker fortsætte med at aldres med de forandringer dette medfører.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Der er ikke særlige krav til behandlerens uddannelse ved peeling med AHA (frugtsyre), så længe opløsningens PH-værdi er over 3.
 • Peeling med opløsninger, der har en PH-værdi under 3, må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.

Mest læste svar i Spørg lægen om Fjernelse af rynker

check_circle1
remove_red_eye1.8k
Avatar of Birgitte by Birgitte
check_circle1
remove_red_eye881
Avatar of Mille16 by Mille16
check_circle1
remove_red_eye570
Avatar of chanel by chanel
check_circle1
remove_red_eye455
Avatar of pipse by pipse
check_circle1
remove_red_eye179
by Anonym
check_circle1
remove_red_eye176
Avatar of Jule by Jule
check_circle1
remove_red_eye141
Avatar of Frøken smil by Frøken smil
check_circle1
remove_red_eye116
Avatar of Pernille72 by Pernille72
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.