Øreoperation af for store eller deforme ører

En øreoperation, også kaldet otoplastik, har til formål at korrigere øredeformiteter, hvad enten der er tale om for store eller assymetriske ører samt anden slags deformitet. Både børn og voksne, som har deforme ører, lider ofte også af lav selvtillid og mindreværd. En operation vil ikke mind ...

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Generelt om behandlingen

En øreoperation, også kaldet otoplastik, har til formål at korrigere øredeformiteter, hvad enten der er tale om for store eller assymetriske ører samt anden slags deformitet.

Både børn og voksne, som har deforme ører, lider ofte også af lav selvtillid og mindreværd. En operation vil ikke mindst kunne give patienten et par flottere ører, men endnu vigtigere vil et indgreb også medføre større selvtillid og mere glæde i hverdagen.

Denne operation bliver ofte også udført kombineret med anden ansigtskirugi for at forbedre udseendet.

Egnethed

Både kvinder og mænd med et godt helbred og realistiske forventninger til resultatet er gode kandidater til en øreoperation.

Proceduren

Der findes flere forskellige teknikker ved udførsel af operationen alt efter karakter og omfang.

Ofte korrigeres øret ved operation på ørets bagside, hvor der lægges et snit. Herefter kan huden på bag- og forside løsnes fra brusken. Derefter omformes øret, så der opnås det bedst mulige kosmetiske resultat. Herefter sys huden sammen på bagsiden af øret, for til sidst – ved hjælp af tråde gennem øret – at holde øret på plads i sin nye facon.

Straks efter indgrebet udstyres man med forbinding omkring hovedet til beskyttelse af ørerne og for at opnå bedre heling. Efter ca. en uges tid erstattes forbindingen med plaster på arrene på bagsidet af øret.

Bedøvelse

Operationen foregår normalt i lokalbedøvelse kombineret med noget beroligende medicin, og oftest ambulant.

Bi-virkninger

Hovedpine, ømhed, hævelser, intens rødmen eller blålige, misfarvede ører samt følelsesløshed.

Risiko for komplikationer

Asymmetriske ører eller ører som ser kunstige ud, hvorfor endnu en operation måske vil være nødvendig. Derudover er der risiko for infektion, udpræget ardannelse, blodansamling som så skal drænes væk.

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Man kan normalt genoptage skole eller arbejde 5 til 7 dage efter operationen. Det tilrådes først at påbegynde krævende og anstrengende aktiviter samt kontaktsport efter 1 til 2 måneder.

Behandlingens varighed

1-3 timer alt efter operationens omfang.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Ofte stillede spørgsmål om øreplastik

Hvornår bør mit barn gennemgå en operation for stritører?

En øreoperation af stritører (flyveører) foretages normalt på børn mellem 6-14 år. Ens ører er næsten fuldt udvoksede som fire-årig, og jo hurtigere der foretages et kirugisk indgreb, jo mindre drilleri og mobning vil barnet opleve. En øreoperation kan også foretages på voksne. Husk på, at en øreoperation ofte er sygesikringsdækket efter henvisning fra praktiserende læge.

Hvad er årsagen til stritører?

Stritører skyldes abnormiteter i bruskskelettets udvikling på linie med andre abnormiteter såsom underudvikling af bruskskelettet. Der er flere faktorer i ørebruskens udvikling, som er betydende for ørets udseende. I hovedparten af tilfældene er det enten en overudvikling af den inderste øreskål, kaldet concha, eller en underudvikling af folderne i den yderste del af øret, kaldet helix. Af og til er det en kombination af begge dele. Derudover findes der flere sjældne varianter.

Hvad er otoplastik?

Otoplastik er den tekniske betegnelse for øreplastik eller for operation af stritører/flyveører.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.