Hvad er bedøvelse egentlig, og er det farligt?

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Når du skal gennemgå en kosmetisk behandling, vil det nogle gange være nødvendigt, at du skal bedøves. Hvor vidt du skal bedøves eller ej, eller om der er tale om lokal eller fuld bedøvelse, afhænger også af den enkelte behandling, hvilket du også kan læse mere om på Mylooks.dk under hver enkelt behandling. Nedenfor vil du få uddybet, hvad der egentlig menes med fuld og lokal bedøvelse, om risiciene derved og få svar på andre spørgsmål, du måtte have.

Anæstesi

I den sundhedsfaglige sektor og ude på klinikkerne vil du måske opleve, at man her bruger betegnelsen anæstesi, når de taler om bedøvelse. Før brugte man betegnelsen narkose, men anæstesi er mere tidssvarende, da anæstesi, ud over bedøvelse, blandt andet også omfatter smertebehandling. Bedøvelse har dog ikke kun til formål at lindre smerte og at gøre dig immobil. Der skabes også en kontrol over dine naturlige legemlige reaktioner på smerte og traume. Selvom man ikke i dag er 100 % klar over, hvordan anæstesi virker, så ved både læger og forskere dog, at det virker, og at det er meget effektivt!

Anæstesi kan virke på 5 måder

 1. Gør at smerter lindres.
 2. Gør at du taber hukommelsen.
 3. Gør dig bevidstløs.
 4. Gør dig immobil.
 5. Gør at hjertebanken, vejrtrækning og blodtryk ikke forhøjes og at tåreproduktionen stopper.

Inden operationen

Inden operationen taler du med din kirurg om, hvilken bedøvelse du skal have. Han eller hun vil blandt andet spørge til dit helbred, og om evt. allergi, dine tænders tilstand, dine evt. alkohol- og rygevaner, samt hvilken medicin du plejer at få. Alt sammen oplysninger, der er vigtige for valget af bedøvelse. Hvis du har været bedøvet før, er det vigtigt, at du fortæller om eventuelle bivirkninger. Herefter tager lægen – i samråd med dig – stilling til, hvordan du skal bedøves.

Lokalbedøvelse

Der findes flere former for lokalbedøvelse. Ved rygbedøvelse bliver lokalbedøvende medicin sprøjtet ind i ryggen, hvor det blokerer nerverne og bedøver den del af kroppen, som skal opereres. Denne bedøvelsesmetode bruges blandt andet ved nogle fedtsugninger.

Man kan også lokalbedøve et mindre område, hvilket er en anden metode. Benyttes der kun lokalbedøvelse, vil du være vågen, men smertefri, under hele operationen. Du kan dog stadig mærke tryk og berøring. I tillæg til denne bedøvelsesform er det muligt at få noget afslappende/beroligende medicin, så du kan ligge og døse hen under indgrebet.

Fuld bedøvelse

Fuld bedøvelse, som også går under navnene generel anæstesi (GA) eller fuld narkose, betyder, at du vil sove dybt under operationen, og derfor heller ikke vil opleve nogen form for smerter. Du vil enten blive bedøvet med en gas dvs. ved inhalering, eller også i flydende form via et kateter.

Fasteregler

I forbindelse med bedøvelsen er der nogle regler, som skal overholdes. Blandt andet må du ikke spise eller drikke før en bedøvelse. Det er nemlig vigtigt, at din mavesæk er så tom som muligt, da det mindsker risikoen for opkast under operationen. Dette kan nemlig betyde, at maveindholdet vil løbe tilbage gennem spiserøret og ned i lungerne. Din læge vil fortælle dig om, hvor mange timer før operationen du skal faste i.

Komplikationer og bivirkninger

Selv om mange patienter føler sig en smule nervøse ved tanken om bedøvelse, så er det i mange tilfælde en nødvendighed, så både operationen og den efterfølgende heling kan gå så glat som muligt. Tusindvis af danskere gennemgår en sikker bedøvelse hvert eneste år. Derfor bør du prøve at forstå dette aspekt af din operation, frem for at frygte den. Moderne bedøvelse er meget sikker, og komplikationerne er meget sjældne.

Ifølge en amerikansk undersøgelse er det i dag 50 gange mere sikkert at gennemgå en bedøvelse i dag, end det var for bare 20 år siden. På trods af dette skal man være opmærksom på, at der selvfølgelig kan ske fejl, og at der derfor er risici for komplikationer. Dog er meget alvorlige komplikationer meget sjældne. Under hele operationen vil klinikkens personale overvåge din puls, blodtryk, temperatur og vejrtrækning tæt og sikre sig, at du sover dybt og sikkert. De fleste kommer sig hurtigt efter bedøvelsen og er snart sig selv igen. Nogle får bivirkninger som f.eks. døsighed, svimmelhed, ondt i halsen, hovedpine, kvalme eller opkastning. De fleste bivirkninger kan behandles med medicin, hvis det er nødvendigt.

Andre komplikationer kan fremkomme afhængig af patientens helbred, den type operation, der foretages og valget af bedøvelse. Hvis der er specielle risikofaktorer, vil de blive drøftet inden bedøvelsen.

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.