Brystforstørrelse - Eget fedt eller implantater?

Modelfoto
Modelfoto

Hidtil har eneste mulighed for at få foretaget en brystforstørrende operation været at indsætte brystimplantater. I dag findes også en anden mulighed, nemlig brystforstørrelse med eget fedt også kaldet fedttransplantation.

Brystforstørrelse ved fedttransplantation er dog fortsat så ny en metode, at der ikke kan opstilles fuldstændigt entydige krav og anbefalinger. Forskellige plastikkirurger vil ofte give lidt forskellige anbefalinger afhængig af, hvilket udstyr de foretrækker eller har til rådighed og hvilke erfaringer de foreløbigt selv har gjort sig. Der kan dog efterhånden opstilles en lang række muligheder og begrænsninger ved metoden, som du kan benytte som rettesnor.

Fedttransplantation – For hvem

Brystforstørrelse med eget fedt kan i princippet tilbydes alle kvinder. Der er dog en lang række forhold, som kan gøre dig til en bedre kandidat til en sådan form for brystforstørrelse.

 • Mindre brystforstørrelse
  Du skal helst kun have et ønske om en lille til moderat brystforstørrelse. Hvis du derimod ønsker en større brystforstørrelse på eksempelvis 400 ml. eller derover, vil det kræve mange gentagne procedurer og betydelige fedtdepoter at tage fra.
 • Overskydende fedt
  Du skal helst have nogle gode fedtdepoter at tage fra. Hvis du er meget slank og ikke har nogen fysiologiske fedtdepoter på bagdel eller yderlår, kan det være svært at finde tilstrækkeligt med brugbart fedtvæv til den brystforstørrende fedttransplantation.
 • Nuværende form på brysterne
  Det er faktisk en fordel, hvis dit bryst er en smule slapt. Et slapt bryst tager bedre imod en fedttransplantation end et fast bryst. Fedttransplantation bør formentlig ikke foretages samtidigt med et brystløft. Helingsprocesserne, der aktiveres i forbindelse med brystløftet kan nemlig risikere at betyde et dårligere anslag af fedttransplantatet. Derfor er det hensigtsmæssigt at adskille de to operationer – hvis også brystløft ønskes – for at få det optimale udbytte af begge dele.

Med andre ord er den ideelle kandidat til en brystforstørrelse med eget fedt en (ofte) moden kvinde med et mindre, let slapt bryst, hvor der dog ikke er behov for et brystløft, og som har et ønske om en brystforstørrelse på omkring 125 ml med et naturligt resultat. Den ideelle kandidat har desuden et ønske om reduktion af et eller flere relativt store fysiologiske fedtdepoter andre steder på kroppen.

Fordele ved brystforstørrelse med eget fedt

Overordnet set er de største fordele:

 • Der kan skabes et meget naturligt resultat
 • Du undgår brystimplantater
 • I princippet vil det fedtvæv, der klarer transplantationen være permanent.

Begrænsninger

I teorien er der ikke grænser for, hvilken volumen, der kan tilføres brysterne ved en fedttransplantation, men i praksis kan der kun tilføres 100-150 ml. pr. transplantation. Det betyder, at en større brystforstørrelse på eksempelvis 500 ml. vil kræve flere operationer, som herved vil blive relativ dyrt og samtidigt kræve nogle store ”reservedels-depoter” af fedt fra andre steder på kroppen.

Hvordan

Kort fortalt så foregår en brystforstørrende operation med eget fedt ved, at man først suger noget af dit eget fedt ud fra andre områder på kroppen via en skånsom fedtsugning. Herefter renses fedtcellerne op og sprøjtes dernæst ind i brysterne for at skabe ekstra fylde og/eller forbedre brysternes form.

Hvorfra

Det er bedst at anvende ”stabilt” fedt, som findes i de såkaldte ”fysiologiske” fedtdepoter, som kvinder typisk kan have på lår og hofter. De mindre stabile fedtdepoter på mave og i underhuden i øvrigt vil ikke være så modstandsdygtige over for et eventuelt senere vægttab og er derfor ikke så velegnede til denne type brystforstørrende operation.

Resultat

På et i forvejen mindre bryst vil en fedttransplantation på eksempelvis 150 ml. se ud af mere end på et naturligt større bryst. Et lidt slappere bryst vil tage lettere imod et fedttransplantat end et fastere bryst. Til gengæld vil resultatet tydeligere kunne ses på et fastere bryst. Et fastere bryst kan for- og efterbehandles med ”sugekopper”, så brystet forberedes til transplantatet.

Mange kvinder vil i dag kunne tilbydes en eller anden form for fedttransplantation til brystet, hvis de er opmærksomme på begrænsningerne ved en brystforstørrende operation med eget fedt og bliver informeret om det realistisk opnåelige resultat.

Komplikationer

Fedttransplantation regnes for et relativt sikkert indgreb. De mest generende komplikationer er ujævnheder, der hvor fedtet er taget fra. Der kan også opstå små forkalkninger eller knuder, som kan give bekymringer, når kvinden skal undersøges for brystkræft. Forandringerne kan dog skelnes fra brystkræft ved en mammografi.

Brystimplantater – For hvem

Alle kvinder kan i princippet tilbydes brystforstørrelse med brystimplantater. Som ved fedttransplantation er der dog en lang række overvejelser omkring ønsker og følgevirkninger, der kan resultere i gode eller dårlige resultater med brystimplantater.

 • Større brystforstørrelse
  Brystimplantater er er velegnede til at give en betydelig brystforstørrelse med det samme. Generelt kan det dog anbefales, at der vælges en størrelse, der passer til kroppen. I praksis kan du trykke dit bryst ind mod brystkassen og måle brystets bredde. Derefter kan du måle dit brystvævs tykkelse imellem fingrene (pinch) og fratrække dette den ønskede brystbredde. Herved har du den optimale bredde af et brystimplantat. Hvis du vælger et brystimplantat, der er smallere, vil det medføre en meget bred kavalér-gang. Vælger du et brystimplantat, der er bredere, vil det medføre et unaturligt resultat og større risiko for skader på hud og nerver.
 • Hvilket implantatmærke
  Strengt taget kan implantatmærkerne deles op i tre kvalitetsgrupper
  • FDA-godkendte (Allergan, Natrelle)
  • CE-mærkede med kendt historik (Mentor, Eurosilicone og Nagor)
  • CE-mærkede med ukendt historik

  Det må anbefales at undersøge markedet grundigt inden valg af implantat. Der har desværre været flere skandaler med CE-mærkede implantater, der ikke levede op til den lovede kvalitet.

Fordele ved brystforstørrelse med brystimplantater

Overordnet set er de største fordele:

 • Der opnås en betydelig forstørrelse med det samme
 • Fastere og mere ”ungdommeligt” bryst
 • Mere frit valg med hensyn til størrelse og form

Begrænsninger

Implantater vil aldrig føles helt som kvindens eget brystvæv. Specielt med alderen, hvor det naturlige brystvæv bliver blødere, vil implantaterne tydeligt kunne føles som hårdere end det naturlige brystvæv.
Uanset producenternes livstidsgarantier har implantater kun en given mekanisk holdbarhed. Kvinderne skal derfor indstille sig på at brystimplantater skal skiftes med 10-20 års mellemrum.

Hvordan

Der kan anvendes anatomiske (dråbeformede) eller runde brystimplantater.
De anatomiske implantater giver brystet et lidt mere naturligt udseende, specielt hvis du ikke har så meget bryst selv. Hvis du naturligt har et lidt større bryst, kan et rundt implantat godt give et naturligt udseende.
Implantatet kan lægges over eller under brystmusklen.
Hvis implantatet lægges under brystmusklen, vil kanten af implantatet blive bedre kamoufleret opadtil og musklen vil give lidt mere fylde i den øvre del af brystet. Til gengæld vil brug af brystmusklen kunne trække unaturligt på implantatet efter operationen. Visse kirurger vil anbefale placering over muskulaturen, hvis brystvævet er lidt slapt, andre vil anbefale kombination med et brystløft. Placering under musklen vil gøre undersøgelse for brystkræft (mammografi-screening) lettere.

Resultat

Resultatet af en brystforstørrelse med implantater udgøres af kombinationen af dit eget brystvæv og implantatet. Det betyder at hvis du har rigeligt med eget brystvæv, vil implantaterne blive mindre dominerende og omvendt. Det gælder naturligvis også, at jo større implantater, jo mere vil det dominere resultatet og give et mere kunstigt udseende. Det er derfor rigtig vigtigt, at der vælges et implantat, der passer til kroppen og de eksisterende bryster, så det færdige resultat bliver så pænt og langtidsholdbart som muligt.

Komplikationer

Som ved alle operationer er der risiko for blødning, infektion og skæmmende ar.
Implantater er et fremmedlegeme. Kroppen vil reagere ved at danne en tynd ar-hinde omkring implantatet. Denne kan hos op mod 20 % blive for kraftig, hvilket gør brystet hårdere og måske ødelægger faconen. Dette kaldes kapseldannelse.
Implantater kan displaceres under ophelingen eller ligefrem rotere, hvilket specielt er et problem ved anvendelse af anatomiske (dråbeformede) implantater.

Læs mere om de 2 typer brystforstørrelse

Plastikkirurgi

Operativ indsættelse af implantat

Brystforstørrelse med brystimplantater

Ved indsættelse af brystimplantater kan man opnå større og flottere bryster. Implantaterne kan indeholde saltvand eller silikone, som har hver deres fordele og ulemper. Begge typer er tilgængelige i runde og dråbeformede udgaver.

Operativt indgreb

Brystforstørrelse med eget fedt

Brystforstørrelse med eget fedtvæv er en ny teknik, hvor fedt suges ud fra områder på kroppen som f.eks. mave og lår og indsprøjtes i brysterne mhp. forstørrelse eller forbedret form. Fordelene er at man undgår et brystimplantat, samt får fedtsu …

Denne artikel er skrevet af Andreas Printzlau, Speciallæge i plastikkirurgi . Senest opdateret 7. april 2020

Andreas Printzlau

Andreas Printzlau er bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Kosmetisk Plastikkirurgi (DSKP) og rådgiver for Sundhedsstyrelsen vedrørende Plastikkirurgi efter stort vægttab. Han er tidligere overlæge på både offentlige og private sygehuse, men driver idag sin egen klinik, Bodylift Center, hvor han specialiserer sig i plastikkirurgi efter stort vægttab og naturlig kosmetisk plastikkirurgi. Printzlau er derudover arrangør af Nordisk Kursus i Kosmetisk Kirurgi og har forelæst ved både danske og internationale konferencer.

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.