At ønske sig mindre bryster

Læs Lises egen beretning, hvor hun fortæller om sit største ønske – Ønsket om at få mindre bryster. Lise, en ung kvinde på 23 år, fortæller her sin historie om de gener hun døjede med, som konsekvens af sine store bryster, om hvordan hendes behandling forløb og om hendes nærmeste familie, som ikke forstod hendes beslutning om at vælge plastikkirurgi. I dag er den 163 cm høje pige gået fra en 70G til en 70D og er utrolig glad for resultatet. Nu har hun besluttet sig for at hjælpe andre kvinder, som ønsker at gennemgå en brystreduktion.

Af Lise

Lad mig først præsentere mig selv. Mit navn er Lise, jeg er 23 år og bor i Jylland. Jeg er 162 cm høj og almindelig af bygning. For et halvt år siden brugte jeg 70G i bh

Modelfoto

Modelfoto

“I mine øjne var det et tabu. Hvorfor ønske sig mindre bryster, når så mange kvinder betaler tusindvis af kroner for at få dem gjort større? Jeg følte mig meget alene og samtidig meget usikker.”

Jeg havde altid haft store bryster – lige så længe jeg faktisk kan huske. Som årene gik, blev generne markant større. Jeg havde konstant ømhed i nakke og skuldre samt hovedpine. Jeg havde svært ved at sove og ligge på maven. Derudover havde jeg dybe furer i skuldrene efter bh-stropperne, og sport voldte mig store problemer, når det indebar hop, spring og løb. Det gjorde ondt.

Min selvtillid var heller ikke i top. Min barm var tung og hængende. Jeg frygtede badesituationerne i svømmehallen, strandturene i bikini, og jeg brød mig ikke om folks stirrende blik på mine bryster. Jeg havde mange problemer med at købe undertøj. Allerede som 17-årig var jeg nødsaget til at gå i ”mormor-undertøj” og store bh’er med brede stropper. Det var ikke rart. Det søde blondeundertøj, som veninderne købte, kunne jeg desværre ikke passe.

I starten var det ikke noget jeg talte om. Faktisk troede jeg, at jeg var den eneste, som havde de problemer og gik med de tanker. I mine øjne var det et tabu. Hvorfor ønske sig mindre bryster, når så mange kvinder betaler tusindvis af kroner for at få dem gjort større? Jeg følte mig meget alene og samtidig meget usikker.

Jeg fik endelig taget mig sammen til at tale med mine nærmeste om det. Jeg fortalte om mine tanker og om mine overvejelser om at få foretaget en brystreduktion. Men reaktionerne fra mine nærmeste var ikke positive. Ingen kunne forstå mig. De syntes, at det var noget pjat. De sagde, at jeg var pæn, som jeg var, og at jeg i hvert fald skulle vente med en operation, indtil jeg havde fået børn.

På daværende tidspunkt var jeg 23 år gammel. Jeg havde ingen tanker om at skulle have børn foreløbig, og tanken om at vente 10-15 år var ikke til at bære.
Mit valg var allerede truffet. Jeg ville gå så vidt, som at betale de knap 40.000 kroner en operation koster, hvis jeg ville få afslag om gratis behandling fra det offentlige.
Jeg besluttede mig for at gå til min egen læge. Min læge var meget forstående, han skrev en henvisning og sagde, at jeg kunne regne med forundersøgelse ca. 3 uger efter.

I mit amt var det Frederikshavn Sygehus, som tog sig af brystreducerende operationer. Det pågældende sted havde dog 1½ års ventetid på forundersøgelse og det samme på selve operationen. Jeg kunne derfor benytte mig af det frie sygehusvalg og dermed frit vælge, hvor jeg ville til forundersøgelse og eventuelt senere opereres (red. læs mere om Frit Sygehusvalg her).

Jeg tog kontakt til Mølholm Privathospital i Vejle, aftalte en tid, og var til forundersøgelse 14 dage efter. På vej til forundersøgelsen var jeg både nervøs, men også meget spændt på, hvad der skulle ske. Jeg vidste, at jeg skulle vise mig foran en fremmed kirurg, og det i sig selv var en stor overvindelse. Jeg var dog ikke helt klar over, hvad jeg gik ind til, og hvad der skulle foregå. Det gjorde mig nervøs.

Førbillede taget på operationsdagen.

Førbillede taget på operationsdagen.

2 dage efter operationen

2 dage efter operationen

11 uger efter operationen

11 uger efter operationen

Til forundersøgelsen fik jeg en detaljeret forklaring om risici og bivirkninger samt operationsmetoderne. Derudover spurgte lægen til, hvilken størrelse bryster jeg havde forstillet mig, dertil svarede jeg en c-skål. Han sagde, at der i så fald skulle fjernes 350-400 gram/ml. fra hvert bryst, og at det skulle løftes ca. 6 cm. Efter endt forundersøgelse blev jeg tilbudt operation, betalt af det offentlige. Jeg var utrolig glad og lettet. Jeg kunne langt om længe falde til ro. Der var noget at se frem til. Mølholm havde allerede tid efter 14 dage, men på grund af eksamen og en bestilt sommerferie sydpå satte jeg selv datoen til d. 3. august 2004.

I ugerne op til operationen havde jeg dog en masse spørgsmål, som jeg ikke fik stillet til forundersøgelsen. Det omhandlede alt fra, hvor meget jeg ville kunne efter operationen, hvornår jeg måtte dyrke sport igen, og hvordan resultatet ville komme til at se ud. Jeg synes selv, at jeg blev godt informeret under forundersøgelsen, men på det pågældende tidspunkt, havde jeg endnu ikke mange spørgsmål. De kom først bagefter.

Her kan du læse mere om, hvad du skal sikre dig ved en konsultation, og hvad du eventuelt kan spørge lægen om.

Det var d. 3. august 2004. Jeg skulle indlægges kl. 9.00. På selve operationsdagen sad nerverne uden på tøjet. Jeg var først og fremmest nervøs for narkosen, da jeg aldrig havde været i fuld bedøvelse før. Modtagelsen på Mølholm var heldigvis varm, og jeg følte mig virkelig i trygge rammer. Jeg fik grundigt forklaret, hvad der skulle ske, alt imens speciallæge i plastikkirurgi, Erik Løntoft, tegnede på mine bryster for at have noget at gå efter.

Operationen skulle finde sted kl. 11.40. Timerne inden var lange, og jeg havde meget svært ved at falde til ro. På den anden side var mit indre også ved at koge over af bare glæde og spænding. Nu skulle det endelig ske, min drøm ville gå i opfyldelse, og jeg ville kunne gøre alle de ting, som jeg tidligere havde været hæmmet af på grund af den store barm.
Jeg gik selv ned på operationsstuen og lagde mig op på briksen. Situationen var meget uvirkelig, og det hele står stadig meget uklart for mig. Jeg husker ikke så meget.
2½ time efter vågnede jeg op i min seng på min stue. Blikket fór ned på mit bryst, som jeg tydeligt kunne se var blevet mindre. Jeg kunne have skreget af bare glæde – det var overstået og jeg havde det helt fantastisk!

Der blev fjernet henholdsvis 325 og 335 gram fra mine bryster. Jeg var forbavsende frisk efter operationen, men havde lidt ondt, hvorfor jeg bad om morfin 2 gange, som jeg fik sprøjtet ind via drop i hånden. Resten af dagen gik nogenlunde. Det var lidt svært at skubbe sig op i sengen og jeg havde ikke rigtig nogen appetit på grund af lidt kvalme efter narkosen. Jeg blev udskrevet kl. 10.00 næste dag. Jeg fik fjernet bandagerne og fik en sports-bh på. Smerterne var de efterfølgende dage små og få. Ømheden derimod var lidt styg.

Jeg vil såmænd sige, at jeg gerne gennemgik det én gang til – jeg synes ikke det var så voldsomt et indgreb, som jeg havde regnet med, det ville være. Jeg glemmer aldrig den oplevelse, da jeg så mine nye bryster for allerførste gang. De var bare så flotte, hævede, men flotte!

Lise har efterfølgende lavet sin egen hjemmeside med det formål at hjælpe andre kvinder i samme situation. På siden kan du læse hele Lises historie, se billeder og få gode råd og vejledning samt få de nyeste opdateringer om hendes situation. Hun modtager allerede mange henvendelser fra andre kvinder, som også ønsker eller allerede har fået foretaget en brystreduktion.

Opdatering: Lises hjemmeside er ikke længere online, red.

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.