Råd og vejledning om plastikkirurgi og kosmetisk behandling

Hårtab - Den ultimative guide til behandling af hårtab

Hårtab rammer to ud af tre mænd, og én ud af fem kvinder.

Alder, arveanlæg og hormonmængden i kroppen er de tre hovedfaktorer, der spiller ind, når hårvæksten ophører. Stress, graviditet og kosten kan også have en vis indflydelse. “Mandligt hårtab” er dog den almindeligste form for hårtab, og skyldes en arveligt betinget overfølsomhed for mandligt kønshormon. Også kvinder kan lide af mandligt hårtab.

Norwood-skalaen

Norwood-skalaen

Norwood-skalaen illustrerer, hvordan arveligt mandligt hårtab udvikler sig. Den består af 7 forskellige sværhedsgrader. Hårtabet starter ved klasse 1, hvor der ses en tilbagetrækning af hårgrænsen ved tindingerne. Herefter kan hårtabet gå af tre forskellige stier

Hyppig brug af shampoo, dårlig blodcirkulation, at gå med hat eller kasket eller andre personlige vaner har IKKE indflydelse på om man taber håret. Derimod skyldes hårtab – for mænds vedkommende – primært en arvelighed. Hvad angår kvinderne, er det ofte hormonforandringer, inklusiv dem som indtræffer i overgangsalderen, som er hovedårsagen til hårtab og udtynding af håret. Ulykker, forbrændinger og sygdom kan ligeledes sætte gang i denne uheldige proces.

Ved arveligt betinget mandlig hårtab opstår de tidligste forandringer allerede efter puberteten, hvor stort set alle mænd vil få lidt højere tindinger. Herefter vil der langsomt over år begynde at ske en udtynding af håret.

Nogle begynder allerede for alvor at miste håret som 20-årige. Hårgrænsen fortil vil langsomt begynde at trække sig mod nord, og tindingerne vil blive endnu højere. Denne proces sker ofte samtidig med, at man bliver tyndhåret i issen, som på sigt vil resultere i et bart område på toppen af hovedet – en såkaldt måne.

I de mest udtalte tilfælde vil man til sidst miste alt hår oven på hovedet, og kun et bælte af hår i siderne og i baghovedet vil bevares.

Som regel behandles hårtab i første omgang med lægemidler, der fås på recept. Hvis man lider af hårtab, bør man derfor i første omgang gå til sin egen læge.

Du kan læse mere om de tilgængelige non-kirurgiske metoder til behandling af hårtab i denne artikel: Non-kirurgiske muligheder for behandling af hårtab

Behandlinger til hårtab

Skønhedspleje

Hårpåsætning

Toupé

En toupé er et stykke materiale med syntetisk eller naturligt hår, der fastgøres til hovedbunden eller det eksisterende hår. Toupéer bruges oftest ved hårtab hos mænd, men kan også bruges af kvinder. En toupé er typisk dyrere end en paryk.

Hår for livet

Hår for Livet er et system, hvor helparykker eller hårdele (toupéer og hårproteser) bliver tilpasset individuelt til den enkelte. Resultatet er bedre end ved normal paryk eller toupé, men også dyrere.

Paryk

En paryk er en kunstig erstatning af ens eget hår. Parykker fås i mange varianter, og der er stor forskel på kvalitet og pris.

Plastikkirurgi

Hårtransplantation

Hårtransplantation, FUE-teknik (FOX etc.)

FUE er den nyeste teknik inden for hårtransplantation. Her skæres ikke en hudstrimmel ud, men de follikulære enheder tages ud fra donorområdet enkeltvis, hvorefter de plantes enkeltvis. Metoden er den mest tidskrævende og derfor den dyreste.

Hårtransplantation, Mini-mikrografting

Mini-mikrografting er den ældste teknik til hårtransplantation. En strimmel hud udskæres fra donorområdet, skæres i mindre stykker og placeres i modtagerområdet. Teknikken er hurtigere og billigere end FUE og FUT, men resultatet er normalt ringer ...

Hårtransplantation, FUT-teknik (FUSS etc.)

Ved FUT skæres en hel strimmel hud ud fra donorområdet som ved mini-mikrografting, men det er de enkelte follikulære enheder, der transplanteres som ved FUE. Resultatet er lige så godt som ved FUE.

Operativt indgreb

Skalpreduktion

Omkring 2 ud af 3 mænd vil opleve hårtab før eller senere i deres liv. Tilstanden skyldes oftest en overfølsomhed overfor det mandlige hormon DHT. Hårtab kan også ske for kvinder, men det er hyppigst udbredt blandt mænd. En skalpreduktion kan ...

Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.